Udruga PET PLUS
09.10.2022
,
, , , ,

PAT pozicija – podrži, aktiviraj, toleriraj

PAT pozicija (podrži, aktiviraj, toleriraj)

04.10.2022.g. potpisan je Ugovor o financiranju prve godine trogodišnjeg programa raspisanog od Grada Zagreba iz područja pružanja socijalne usluge privremenog smještaja beskućnika i potpore radu skloništa i savjetovališta za žrtve nasilja u obitelji za razdoblje 2022. do 2024. godine.

Projekt PAT pozicija provodi Udruga PET PLUS s osnovnim ciljem inkluzije i resocijalizacije beskućnika. Okosnica projekta je dnevni boravak za beskućnike koji će omogućiti korisnicima lakše uključivanje u društvenu zajednicu. U sklopu projekta provodit će se aktivnosti usmjerene na usvajanje socijalnih i profesionalnih vještina korisnika dnevnog boravka. Jedna od aktivnosti je grupni i individualni rad socijalne radnice sa korisnicima, koja će im pružiti savjetovanje kako bi što uspješnije i brže ostvarili svoja prava i bili informirani o zakonskoj legislativi, a sve s ciljem pomoći i reintegracije beskućnika u zajednicu.

Dnevni boravak pružat će usluge organiziranog provođenja slobodnog vremena, tuširanja, pranja rublja, okrjepe, rada zaposlenika na osnaživanju korisnika i rješavanju pripadajućih prava kao i druge aktivnosti s ciljem poticanja promjene u mentalnom zdravlju. Podršku će dobiti i tim udruge u obliku supervizije a sve aktivnosti projekta komplementarne su i izravno su povezane s ostvarenjem općeg cilja projekta – inkluzijom i resocijalizacijom beskućnika.

Ovaj program temelji se na 5 glavnih aktivnosti koje se međusobno nadopunjavaju i pružaju sveobuhvatan i interdisciplinaran pristup navedenom problemu i direktno utječu na otklanjanje uzroka siromaštva/beskućništva;

  • Dnevni boravak – sigurno mjesto otvorenog tipa gdje će se korisnici osjećati prihvaćeno i gdje će se njihovim potrebama pristupati na individualnoj razini. Formirat će se mjesto gdje će moći zadovoljiti osnovne životne potrebe (održavanje osobne higijene, pranje rublja, konzumiranje toplih napitaka, toplog obroka, grickalica, stvaranje socijalnih veza i sl.) čime omogućavamo pravovremeno zbrinjavanje korisnika u potrebi.
  • Socijalna radnica – stručna radnica će kroz grupni i individualni rad raditi na razvijanju i jačanju sljedećih vještina korisnika: aktivna i asertivna komunikacija, započinjanje i održavanje razgovora, nenasilno rješavanje sukoba, pregovaranje, prezentacijske vještine, vještine formiranja životopisa i pripreme za razgovor za posao, kritičko razmišljanje, prilagodljivost i timski rad. Kroz svoj rad socijalna radnica će pomoći korisnicima da jasnije sagledaju vlastite poteškoće, informirat će ih o pravima, poticati ih, hrabriti i podržavati da samostalno donesu odluke i preuzmu odgovornost za svoje izbore, te im pružiti potrebnu terapijsku, administrativnu i logističku pomoć i podršku kako bi prevladao životnu krizu.
  • Inkluzija glazbom – glavni cilj aktivnosti je poticanje pozitivnih promjena u korisnikovom funkcioniranju, mentalnom zdravlju i načinima izražavanja emocija. Kroz inkluziju glazbom, u grupnom okruženju, voditelj će poticati korisnike da kroz neverbalni medij komuniciraju međusobno i s okolinom, da dijele osjećaje i razvijaju svijest o sebi.
  • Supervizija djelatnika – supervizija kao oblik podrške pomagačima jedan je od oblika poboljšanja profesionalnih kompetencija, poboljšanja kvalitete usluga koje se pružaju korisnicima, ali i način zaštite mentalnog zdravlja pojedinca. Supervizija ima nekoliko funkcija, a grupni supervizijski rad u ovom programu temeljit će se na podržavateljsko – pomažućoj funkciji koja uključuje razgovor o emocijama koje se javljaju u radu s korisnicima, davanju preporuka, jačanju profesionalca i promicanju brige o vlastitom mentalnom zdravlju.
Top userth-largeclosetagmap-markercalendarchevron-downphonefacebookbarsenvelopemobileinstagram