Od 15. studenog do 15. prosinca obilježavali smo Mjesec borbe protiv ovisnosti tijekom kojeg se nastojalo senzibilizirati javnost na veliki problem ovisnosti. Premda je Mjesec borbe protiv ovisnosti završio, sama borba protiv ovisnosti u Udruzi PET PLUS traje, i trajati će sve dok problem ovisnosti postoji.

Ovisnost kao dugotrajna bolest mozga koja je teško izlječiva i tijekom koje stradavaju i ovisnik i njegova obitelj nije samo problem pojedinca i njegove obitelji. Ovisnost je i veliki društveni i javnozdravstveni problem. Problem koji neće nestati sam od sebe i problem o kojem se treba govoriti i protiv kojeg se treba boriti.

U posljednje vrijeme svjedočimo pojavi novih droga i novih oblika ovisnosti. Svjedočimo i sve većem broju djece i mladih kod kojih se javljaju oblici ovisnosti. Premda se nastoji djelovati preventivno kako bi se pojava ovisnosti spriječila, usprkos trudu i radu stručnjaka kod dijela osoba ipak se javljaju problemi s drogom, prekomjernim pijenjem alkohola ili s problematičnim i patološkim kockanjem. Problemi su to koji su ipak rješivi. Uz čvrstu odluku ovisnika o izlječenju, dobar terapijski i rehabilitacijski program te podršku najbližih itekako je moguće osloboditi se okova ovisnosti i živjeti znatno kvalitetnijim životom.

Upravo o borbi protiv ovisnosti, svojim iskustvima i radu naše Terapijske zajednice PET PLUS pričali su Deni Španjol koji je bio operater u Terapijskoj zajednici PET PLUS i bivši ovisnik, trenutni korisnik Terapijske zajednice za Radio 808 i serijal Drogerija.

Poslušajte klikovima na link  radio emisije iz četvrtog i petog serijala emisije  Drogerija.