Udruga PET PLUS
02.09.2019
, ,
, , , , , , , ,

OBILJEŽILI SMO KRAJ PROJEKTA KLUB 54+

U godinu dana provedbe projekta KLUB 54+  znatno se poboljšala kvaliteta života osoba starijih od 55 godina, povećala razina aktivnog sudjelovanja u životu zajednice te smanjila socijalna isključenost.

 

Velikom završnom konferencijom, u prostorijama Kina Kinoteka, svečano je završen projekt KLUB 54 +.   Zajedno s Udrugom Opera B.B. ZAGREB (nositelj projekta) proveli smo projekt koji je za cilj imao pružanje cjeloživotnog učenja i obrazovanja, poboljšanje kvalitete života osoba starijih od 55 godina, povećanje razine aktivnog sudjelovanja u životu zajednice te smanjenje socijalne isključenosti. Sufinanciran je iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, iz Europskog socijalnog fonda.

Predsjednica Udruge PET PLUS Mira Davidović, voditeljica projekta Andreja Radinger, koordinatorica projekta Adrijana Pelikon i Ronald Braus, predsjednik Udruge Opera B.B. Zagreb, predstavili su hvalevrijedne i impresivne rezultate; od početka rujna 2018. do kraja kolovoza 2019. godine., kroz sveukupno 127 kreativnih radionica iz 5 vrsta kulturno-umjetničkog stvaralaštva koje su se održale u Osijeku, Vukovaru, Petrinji, Sisku, Novskoj, Ogulinu, Karlovcu i Zagrebu, poboljšala se kvaliteta života i povećala razina aktivnog sudjelovanja osoba starijih od 55 godina u životu zajednice te se direktno smanjila socijalna isključenost 280 osoba, u Zagrebu za njih 148, te u ostalih 7 gradova za 132 osobe, od toga za 44 osobe muškog spola, te čak 236 osoba ženskog spola. Od navedenog broja velik broj korisnika pripada ranjivim skupinama društva, njih 154.

Besplatne kreativne radionice izvodio je tim stručnjaka, a svi voditelji radionica, njih čak 12, vrsni su stručnjaci u svojim područjima, koji su za vrijeme trajanja projekta posvetili 250 sati korisnicima.

 

Umjetnički voditelj glazbenih radionica i umjetnički voditelj glazbeno-scenske izvedbe sudionika je hrvatski operni pjevač Ronald Braus ujedno osnivač i umjetnički ravnatelj Opere B.B. ZAGREB, te nositelj projekta KLUB 54+. Zajedno sa svojim stručnim suradnicima: hrvatskom sopranisticom Lidijom Horvat Dunjko, mezosopranisticom Blankom Tkalčić i talentiranim dirigentom Darijanom Ivezićem uveli su sudionike projekta u direktnu strukturu glazbe.

Radionicu književnog kluba – kreativno čitanje i pisanje koja je sudionicima pomogla poboljšati socijalne i emotivne vještine,  vodile su prof. Vesna Vrbanović Jančić, i prof. Ivana Plejić Pech.

 

Radionice kreativnog plesa omogućile su da se sudionici osjećaju  vitalno, a za to su zaslužne  plesne umjetnice, pedagoginje i terapeutkinje Sanela Janković Marušić i Zrinka Šimičić Mihanović.

 

Profesionalni i vrsni glazbenici Branko Trajkov – Trak i Krunoslav Kobeščak vodili su bubnjarske radionice «Ritam svijeta». Svojim radom pomogli su  sudionicima projekta da unaprijede svoje zdravstveno stanje, riješe se stresa i otkriju novu mladost.

 

Likovno – kreativne radionice doprinijele su unapređenju kvalitete života naših sudionika te poboljšanju emocionalnih i kreativnih vještina. Za njihovo vođenje  bile su zaslužne umjetnica i profesorica likovne umjetnosti Natalija Stipetić Ćus te diplomirana slikarica Ksenija Filipović.

 

Projekt KLUB 54+ nastao je suradnjom Udruge Opera B.B. ZAGREB i Udruge PET PLUS. Udruga Opera B.B. ZAGREB nositelj je projekta i prvo komorno operno kazalište u Hrvatskoj koje djeluje od 2006. godine s ciljem promocije operne umjetnosti u Hrvatskoj i izvan nje. U dosadašnjem radu Udruga Opera b.b. Zagreb je surađivala sa svim dobnim skupinama i to kroz umjetničke i edukativne programe, pri čemu stručno-pedagoški pristupaju ciljanim skupinama, s naglaskom kako ih uključiti u glazbu kroz pjevanje, glumu i ostale forme kulturno-umjetničkog izražavanja. Udruga PET PLUS osim što je partner  na projektu KLUB 54+  neprofitna je organizacija koja djeluje od 2000. godine te iza sebe ima brojne uspješno  provedene programe i projekte namijenjene marginaliziranim skupinama društva, tako je KLUB 54+  Udruzi PET PLUS već peti europski projekt.

 

Foto: Petar Santini

Top userth-largeclosetagmap-markercalendarchevron-downphonefacebookbarsenvelopemobileinstagram