Udruga PET PLUS
23.09.2019
,
, , ,

U sklopu projekta START POINT održan je Kick-off sastanak

U sklopu projekta START POINT, u petak 20. rujna 2019. godine, u Udruzi PET PLUS u Zagrebu, održan je Kick-off sastanak.

Udruga PET PLUS nositelj je projekta START POINT koji je sufinanciran od strane Europske unije iz Europskog socijalnog fonda te Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske. Sastanak je označio službeni početak projekta u okviru poziva na dodjelu bespovratnih sredstava “Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za podršku učinkovitoj resocijalizaciji i reintegraciji počinitelja kaznenih djela u društvenu zajednicu”.

U petak, 20. rujna sastanak se održao u prostorijama Udruge PET PLUS u Zagrebu gdje je partnere u projektu, Udrugu Institut Pula i Callidus – ustanovu za obrazovanje odraslih pozdravila predsjednica Udruge PET PLUS Mira Davidović. Ukratko je predstavila programe, projekte, postignuća i rezultate Udruge kroz njenih 20 godina rada. Predstavnici naših partnerskih organizacija, Dalibor Palko (Udruga Institut Pula) i Carmen Tariba (Callidus – ustanova za obrazovanje odraslih)  također su predstavili svoj dosadašnji rad.

Voditeljica projekta Andreja Radinger govorila je općenito o projektu START POINT, zaduženjima i akcijskom planu istaknuvši još jednom važnu ulogu partnera u projektu.

Projekt svojim multidisciplinarnim pristupom i širokom mrežom usluga i aktivnosti otklanja prepoznate teškoće počinitelja kaznenih djela nakon odslužene kazne. U velikom su riziku od  socijalne isključenosti zbog toga što se nemaju gdje vratiti nakon izdržavanja kazne, te u nedostatku podrške često recidiviraju.

Okosnica projekta START POINT je pružiti im sigurno mjesto otvorenog tipa (“Kuća na pola puta”) iz kojeg će se lakše uključiti u društvenu zajednicu. 

Udruge PET PLUS i Institut Pula osnažiti će svoje kapacitete kroz edukaciju u tri novo razvijena programa koje će razviti vanjski stručnjaci pod mentorstvom partnera Ustanove Callidus.

Programi će obuhvatiti neophodne vještine potrebne za komunikaciju i rad sa počiniteljima kaznenih djela te program mentorstva za rad s bivšim kažnjenicima. Nakon edukacije Udruga PET PLUS i Institut Pula provodit će psihosocijalno osnaživanje kroz grupe. Tijekom tog procesa motivirat će se korisnike koji kontinuirano pristižu u potrazi za pomoći, podrškom i rješenjima za osnovne potrebe.

Projekt se bazira na organiziranju “kuće na pola puta”, u kući će biti pružen smještaj za minimalno 7 bivših kažnjenika te  ponuđen kompletan program stabiliziranja, psihosocijalnog osnaživanja radom sa stručnjacima, mogućnošću dodatnog obrazovanja i edukacije na raznim radionicama, informiranjem o njihovim pravima i mogućnostima i vidom mentorstva kao pomoći u svrhu traženja zaposlenja.

Top userth-largeclosetagmap-markercalendarchevron-downphonefacebookbarsenvelopemobileinstagram