Udruga PET PLUS
09.11.2016
,
, ,

(Ne)vidljiva strana ovisnosti

Financira se od: Ministarstva zdravstva

Početak i kraj projekta: 09.11.2016.-08.11.2017

Iznos financiranja: 50.000,00

Trajanje projekta: 12 mjeseci

Nositelj projekta: Hrvatski savez slijepih

Partneri: Udruga Pet Plus i Hrvatski zavod za javno zdravstvo


Opći cilj projekta:

Opći cilj projekta je razvijanje znanja i svijesti o opasnostima sredstava ovisnosti te smanjenje eksperimentiranja sa sredstvima ovisnosti među djecom oštećena vida.


Specifični ciljevi projekta:

1. Povećati razinu informiranosti i educiranosti djece oštećena vida o štetnosti i utjecaju sredstava ovisnosti na kvalitetu života.

2. Povećati razinu svjesnosti o rizicima i posljedicama konzumiranja sredstava ovisnosti kod djece oštećena vida i njihovih roditelja kroz stvarne životne primjere.

3. Smanjiti  mitove i zablude o  utjecaju psihoaktivnih sredstava na poboljšanje vida kod slijepih i slabovidnih osoba.

4. Povećati razinu educiranosti djece oštećena vida o štetnosti i opasnostima takozvanih „novih” droga i „novih” ovisnosti (Internet, društvene mreže, kockanje i sl.)

5. Povećati razinu educiranosti roditelja i stručnjaka koji rade s djecom oštećena vida o načinima prevencije ovisnosti i eksperimentiranja sa sredstvima ovisnosti među djecom.


Kratki opis programa:

Projekt je namijenjen učenicima s oštećenjem vida koji pohađaju više razrede osnovne i srednje škole te njihovim roditeljima putem ciklusa edukativnih radionica.


Aktivnosti:

radionice za učenike viših razreda osnovne i srednje škole na kojima su učenici propitivali su svoja znanja i stavove o temi ovisnosti te su produbili znanja o rizičnim ponašanjima, posljedicama ovisnosti, odgovornosti za vlastito ponašanje i  važnosti zdravih i sigurnih izbora u životu


Rezultati projekta:

Radionice za roditelje koje su održane u Sisku, Karlovcu, Čakovcu i Zagrebu doprinijele su jačanju roditeljskih kompetencija s naglaskom na izazove adolescencije, odgojne stilove i pozitivan odnos s djetetom kao zaštitne čimbenike u prevenciji razvoja ovisničkih ponašnanja kod djece i mladih.

Top userth-largeclosetagmap-markercalendarchevron-downphonefacebookbarsenvelopemobileinstagram