Udruga PET PLUS
06.12.2023
,
, , , ,

Izložba fotografija “Iza Kulisa Sjene: Portreti Beskućničkog Života”

Dragi posjetitelji,

dobro došli na jedinstvenu izložbu fotografija pod nazivom “Iza Kulisa Sjene: Portreti Beskućničkog Života”, koja će vam pružiti intiman uvid u život beskućnika u Zagrebu, Puli i Poreču. Ova izložba je dio našeg projekta “Svjetionik Solidarnosti” koji se bori protiv nedostatka cjelovite podrške beskućnicima i istovremeno podiže svijest o njihovim izazovima.

Svaka slika priča priču, otkrivajući ne samo teškoće s kojima se suočavaju beskućnici, već i njihovu izdržljivost i snalažljivost usprkos nepovoljnim okolnostima. Kroz objektiv fotografa, svjedočit ćete o životu na ulici, ali i snazi zajedništva koje se rađa među ljudima koji dijele iste izazove.

Ova izložba ima dublji cilj – potaknuti promjenu perspektive. Pozivamo vas da zastanete pred svakom fotografijom, duboko promislite o stvarnosti koju prikazuje i otvorite svoje srce i um kako biste bolje razumjeli stvarnost beskućnika. Kroz ovu izložbu želimo potaknuti dijalog i zajedničku odgovornost za stvaranje inkluzivnijeg društva.

Vaša prisutnost na ovoj izložbi nije samo promatranje slika, već i podrška našem cilju – borbi za pravednije uvjete života za beskućnike. Svaki korak prema svjetlijem sutrašnjem društvu počinje s razumijevanjem, empatijom i zajedničkim naporima.

Hvala na izdvojenom vremenu.

Udruga Institut Pula i Udruga PET PLUS


Projekt Svjetionik solidarnosti

Naziv projekta na engleskom jeziku: Beacon of Solidarity

Nositelj projekta: Udruga Institut Pula

Partner na projektu: Udruga PET PLUS

Početak i kraj projekta: 01.09.2023. – 31.08.2024.

Trajanje projekta: 12 mjeseci

Ukupna vrijednost projekta: 56.356,75 eura

Opći cilj projekta: rješavanje problema nedostatka cjelovite podrške beskućnicima na području Zagreba, Pule, Poreča, ali i cijele Hrvatske.

Specifični ciljevi projekta: podizanje svijesti o problemima beskućnika, holistički pristup pružanja podrške korisnicima u ostvarivanju njihovih prava te zagovaranje političkih promjena radi rješavanja problema beskućništva.

Kratki opis projekta:

CILJ: Udruga Institut Pula i Udruga PET PLUS projektom „Svjetionik solidarnosti“ imaju za cilj rješavanje problema nedostatka cjelovite podrške beskućnicima na području Zagreba, Pule, Poreča, ali i cijele Hrvatske.

Rješavanje problematike: Uz nedostatak cjelovite podrške, tu su problemi nedovoljnih kapaciteta smještaja, ovisnost o inicijativama civilnog društva umjesto strukturne nacionalne politike, nedostatak nacionalnih strategija , pa tako i regionalne stambene politike socijalnog zbrinjavanja te poteškoće s ostvarivanjem prava na prebivalište, a samim time i zdravstvenu skrb. Nedovoljna informiranost korisničke skupine o vlastitim pravima i mogućnostima koje bi im osigurale bolju kvalitetu života.

Projekt se fokusira na podizanje svijesti o navedenim problemima, holistički pristup pružanja podrške korisnicima u ostvarivanju njihovih prava te zagovaranje političkih promjena radi rješavanja navedenih izazova kroz 8 aktivnosti:

 • Savjetovanje podizanje svijesti o pravima korisnika i informiranje o dostupnim uslugama i resursima.
 • Prikupljanje podataka – prikupljanje informacija i povratnih informacija korisnika radi donošenja adekvatnih politika.
 • Informiranje i podrška – pružanje informacija o strukturalnim problemima te poticanje korisnika na aktivno sudjelovanje u borbi protiv beskućništva.
 • Pružanje smještaja – osiguranje sigurnosti, stabilnosti i integracije korisnika u društvo.
 • Street work – pružanje podrške i informacija beskućnicima te zagovaranje političkih promjena.
 • Radionice afirmacije ekonomskih i socijalnih prava – osnaživanje korisnika kroz stjecanje vještina i znanja.
 • Održavanje izložbi fotografija – mijenjanje perspektive javnosti o beskućništvu i podizanje svijesti.
 • Održavanje okruglih stolova – identifikacija prioriteta i strategija za zagovaranje političkih promjena.

Rezultati projekta:

 • Povećan opseg i kvaliteta podrške u zajednici ranjivim skupinama
 • Povećana svijest lokalne zajednice i javnosti o potrebama i pravima ranjivih skupina u riziku beskućništva i socijalne isključenosti
 • Ojačana suradnja između organizacija uključenih u projekt

Financirano sredstvima Europske unije. Izneseni stavovi i mišljenja su stavovi i mišljenja autora i ne moraju se podudarati sa stavovima i mišljenjima Europske unije ili Europske izvršne agencije za obrazovanje i kulturu (EACEA). Ni Europska unija ni EACEA ne mogu se smatrati odgovornima za njega.

Stajališta izražena u ovoj izložbi isključiva su odgovornost udruge Institut Pula i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Projekt udruge Institut Pula naziva “Svjetionik solidarnosti” financiran je sredstvima Europske unije u okviru Programa Impact4Values. Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Top userth-largeclosetagmap-markercalendarchevron-downphonefacebookbarsenvelopemobileinstagram