29.01.2016.

 

Na jučerašnjoj konferenciji za javnost europskog projekta EDU VG PP PLUS, čiji je nositelj Pučko otvoreno učilište Velika Gorica predstavljen je spomenuti projekt vrijedan gotovo 1,2 milijuna kuna. Sa 94% financira ga Europski socijalni fond, a ostatak troškova snosi Učilište.

Riječ je o prvom europskom projektu u kojem Učilište sudjeluje kao nositelj, a partner je Udruga PET PLUS iz Zagreba koja se bavi socijalnim uključivanjem skupina u nepovoljnom položaju, a ima dosta iskustva u provedbi europskih programa. Pučko otvoreno učilište već godinama nudi građanima brojne obrazovne programe, bilo da se radi o učenju stranih jezika, informatičkim tečajevima ili programima osposobljavanja, a namijenjeni su svim generacijama. Ovim europskim projektom Učilište se upustilo u jednu drugačiju priču i okrenulo se marginaliziranim skupinama u društvu i dugotrajno nezaposlenim osobama kojima se želi pomoći u pronalaženju zaposlenja.

U okviru EDU VG PP PLUS, zaposlenici Učilišta i vanjski suradnici će prema načelima Hrvatskog kvalifikacijskog okvira (HKO) sudjelovati u osmišljavanju obrazovnih programa za dva modela zanimanja – voditelja socijalnog poduzeća i samostalnog knjigovođu udruga i socijalnih poduzeća. Nakon što prođu edukaciju za izradu verificiranog programa zanimanja, kvalifikacija i kurikuluma, osposobljeni će potom educirati nezaposlene osobe iz postpenalnog sustava kao i nezaposlene sa Zavoda za zapošljavanje.

Ciljevi projekta su ojačati kapacitet zaposlenika Učilišta, razviti novi program obrazovanja odraslih za voditelja socijalnog poduzeća i samostalnog knjigovođu socijalnog poduzeća i udruga, osposobiti zaposlenike Učilišta i vanjske članove u projektu za izradu novih obrazovnih programa sukladno metodama i procedurama Hrvatskog kvalifikacijskog okvira te uvesti e-learning u obrazovni sustav Učilišta.

Koristi od ovog projekta imat će i šira zajednica. Marginalizirane skupine će steći kvalifikacije i postati konkurentnije na tržištu rada baš kao i budući polaznici programa nakon završetka projekta. Kao jedan od važnih učinaka bit će i lakše zapošljavanje u vidu povećanja poduzetničkih inicijativa, odnosno poticajnije okruženje za razvoj socijalnog poduzetništva.

Konferenciji je prisustvovao velik broj uzvanika iz raznih tvrtki, udruga i organizacija te predstavnici Ministarstva pravosuđa i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.