Udruga PET PLUS
29.01.2016
, ,
, , ,

EUROPSKI PROJEKT PREDSTAVLJEN JAVNOSTI

29.01.2016.

 

Na jučerašnjoj konferenciji za javnost europskog projekta EDU VG PP PLUS, čiji je nositelj Pučko otvoreno učilište Velika Gorica predstavljen je spomenuti projekt vrijedan gotovo 1,2 milijuna kuna. Sa 94% financira ga Europski socijalni fond, a ostatak troškova snosi Učilište.

Riječ je o prvom europskom projektu u kojem Učilište sudjeluje kao nositelj, a partner je Udruga PET PLUS iz Zagreba koja se bavi socijalnim uključivanjem skupina u nepovoljnom položaju, a ima dosta iskustva u provedbi europskih programa. Pučko otvoreno učilište već godinama nudi građanima brojne obrazovne programe, bilo da se radi o učenju stranih jezika, informatičkim tečajevima ili programima osposobljavanja, a namijenjeni su svim generacijama. Ovim europskim projektom Učilište se upustilo u jednu drugačiju priču i okrenulo se marginaliziranim skupinama u društvu i dugotrajno nezaposlenim osobama kojima se želi pomoći u pronalaženju zaposlenja.

U okviru EDU VG PP PLUS, zaposlenici Učilišta i vanjski suradnici će prema načelima Hrvatskog kvalifikacijskog okvira (HKO) sudjelovati u osmišljavanju obrazovnih programa za dva modela zanimanja – voditelja socijalnog poduzeća i samostalnog knjigovođu udruga i socijalnih poduzeća. Nakon što prođu edukaciju za izradu verificiranog programa zanimanja, kvalifikacija i kurikuluma, osposobljeni će potom educirati nezaposlene osobe iz postpenalnog sustava kao i nezaposlene sa Zavoda za zapošljavanje.

Ciljevi projekta su ojačati kapacitet zaposlenika Učilišta, razviti novi program obrazovanja odraslih za voditelja socijalnog poduzeća i samostalnog knjigovođu socijalnog poduzeća i udruga, osposobiti zaposlenike Učilišta i vanjske članove u projektu za izradu novih obrazovnih programa sukladno metodama i procedurama Hrvatskog kvalifikacijskog okvira te uvesti e-learning u obrazovni sustav Učilišta.

Koristi od ovog projekta imat će i šira zajednica. Marginalizirane skupine će steći kvalifikacije i postati konkurentnije na tržištu rada baš kao i budući polaznici programa nakon završetka projekta. Kao jedan od važnih učinaka bit će i lakše zapošljavanje u vidu povećanja poduzetničkih inicijativa, odnosno poticajnije okruženje za razvoj socijalnog poduzetništva.

Konferenciji je prisustvovao velik broj uzvanika iz raznih tvrtki, udruga i organizacija te predstavnici Ministarstva pravosuđa i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

 

Top userth-largeclosetagmap-markercalendarchevron-downphonefacebookbarsenvelopemobileinstagram