Svjetski dan beskućnika kao i svih proteklih godina, obilježava se 10. listopada.

Navedenog dana, organizacije iz čitavog svijeta, na različite načine provode aktivnosti s ciljem senzibiliziranja javnosti za problematiku beskućništva.

Radio Sljeme ugostio je predsjednicu Udruge PET PLUS Miru Davidović koja je ukazala na problem beskućništva, predstavila EU projekt Rješenje za 5 koji ima za cilj socijalno uključivanje beskućnika i osoba s problemima ovisnosti, prevenciju recidiva te uključivanje korisnika u društvenu zajednicu jačanjem njihovih kompetencija za život u zajednici, senzibiliziranje javnosti za potrebe beskućnika i osoba s problemima ovisnosti i jačanje kompetencija stručnjaka za rad s ciljanom skupinom.

U sklopu projekta otvoren je svojevrsni poludnevni boravak na adresi Haramabašićeva 20, 1. kat.  Radno vrijeme za korisnike  je od PON-PET od 9:00-14:00.

Projektom RJEŠENJE ZA 5 multidisciplinarnim pristupom i širokom mrežom usluga i aktivnosti otklanjaju se prepoznate teškoće navedenih ciljnih skupina, uključujući I one koji tek izlaze iz kaznionice ili terapijskih zajednica, a kojima dirtektno prijeti socijalna isključenost. Aktivnosti projekta raznovrsne su i međusobno komplementarne. Udruge STIJENA RESOC I PET PLUS provodit će psihosocijalno osnaživanje i pripremu za izlazak u terapijskoj zajednici i zatvorskim ustanovama kao dio pripreme za uključivanje korisnika u projekt. Tijekom tog procesa motivirati će se i selektirati korisnike, s naglaskom na one s neriješenim stambenim pitanjem, koji kontinuirano pristižu u potrazi za pomoći, podrškom i rješenjima za svoje osnovne potrebe.