U SKLOPU PROJEKTA START POINT ODRŽALA SE ON-LINE EDUKACIJA I WEBINAR NA TEMU  MENTORSKI PROGRAM ZA RAD S POČINITELJIMA KAZNENIH DJELA

Ovaj program upoznao nas je konceptom mentorstva, a  naglasak je bio na učenju koji je temeljni proces i primarna svrha mentorstva. Osobno iskustvo je primarna snaga u razumijevanju paralelnog putovanja mentora i učenika te njihova odnosa u učenju.

Osim samog upoznavanja s konceptom mentorstva, posebna pažnja posvetila se i konkretnim primjerima za primjenu mentorskog rada s počiniteljima kaznenih djela.

 

 

Što je uopće mentorstvo?

 

 • Mentorstvo je važan alat za razvoj, te je njegovoj implementaciji u procese potrebno pristupiti s vrlo konkretnim ciljevima, pripremiti potrebne obrasce i izvještaje. Rezultati su mjerljivi i značajni.

 

 • Mentorstvo je proces u kojem mentor i menti rade zajedno, otkrivaju i razvijaju sposobnosti, talente i vještine. Mentorstvo ima dugoročni efekt, jer se fokusira i na razmišljanja mentija, njegov osobni razvoj kao i na konkretne prepreke, zadatke i sl.

 

 • Mentorstvo je proces koji u sebi sadrži coaching, podučavanje, savjetovanje, networking i mnoge druge.  Mentor je netko tko brine, ulaže trud, podučava, razvija, hvali, kritizira, otvara nove poglede na svijet, a sve u cilju razvoja i osamostaljivanja korisnika.

 

 • Mentor je i uzor (role model), te njegova uloga nosi veliku odgovornost, kako za to ŠTO će govoriti, tako i za način KAKO će to govoriti.
  Mentorstvo bi trebalo biti uspostavljeno kao uobičajena praksa u procesu integracije.

 

 • Postupak mentorstva može biti koristan i za mentora i mentoriranu osobu.
  Mentor dobiva priliku pokazati njegov/njezin potencijal i sposobnost prijenosa znanja, dok mentorirana osoba dobiva priliku učiti.

 

 • Mentor je odgovoran za napredak mentorirane osobe tijekom razdoblja trajanja mentorstva (obično između šest mjeseci do jedne godine).
  Prije nego li se završi razdoblje mentorstva, znanja i vještina mentorirane osobe treba ispitati, koji će pokazati koliko je spreman za samostalnost.