Udruga PET PLUS
22.02.2022
, ,
, , , , , , ,

Krenule su prve radionice projekta “PUTUJUĆA KNJIGA BIJELOG LOPOČA“

 

Odrađene su prve radionice u suradnji s Dječjim vrtićem Lekenik. Naša voditeljica pokretne knjižnice djeci čita bajku mjeseca i na taj način pomaže im zavoliti knjige već od najranije dobi, ali i razviti čitalačke sposobnosti. 

Kako navodi Mira Čudina-Obradović u “Igrom do čitanja” – Knjige su važan izvor uživanja u priči, zapletu, ljepoti riječi i slika, a svakodnevno čitanje priča djetetu omogućit će mu da to spozna i da traženje takvog užitka postane njegova stalna potreba.

Preporučljivo je da za čitanja dijete sjedi roditelju u krilu, da i samo gleda u slikovnicu, “prati” tijek priče na stranici uz gledanje slika i redova slova, te da mu roditelj povremeno pokazuje gdje se nalazi riječ koju upravo čita. Ozračje čitanja priče treba biti opušteno, ugodno toplo, a roditelj smiren i opušten, a ne nestrpljiv i napet.

Ako je moguće uspostaviti stalno mjesto i vrijeme čitanja, dat će to djetetu osjećaj stalnosti i male tradicije, što je izvor sigurnosti i uporište za osjećaj vremena i životne organizacije.

Opisano zajedničko čitanje slikovnica razvija u djeteta ljubav prema knjizi i čitanju, ali i djetetove govorne sposobnosti. Govorne su sposobnosti nužan preduvjet čitačke sposobnosti i kasnijeg napretka u školi. Učinkovito, poticajno čitanje ima oblik razgovora u kojemu se faze čitanja izmjenjuju s fazama razgovora o slikama i tekstu, a razgovor postaje sve složeniji i bogatiji.

 

Top userth-largeclosetagmap-markercalendarchevron-downphonefacebookbarsenvelopemobileinstagram