Udruga PET PLUS
05.06.2024
, ,
, , ,

“I ti imaš dom” – završila prva godina provedbe

31.05.2024. je završila prva godina provedbe programa „I TI IMAŠ DOM – 2023-2025“ kojeg provodimo u suradnji s Hrvatskim zavodom za socijalni rad Zagreb, a kojeg je financiralo Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Kroz niz aktivnosti koje smo provodili tijekom prve godine, postigli smo značajan utjecaj na živote naših korisnika:

1. Poludnevni boravak: Pružili smo beskućnicima siguran i poticajan okoliš kroz naš poludnevni boravak. Ovdje su mogli pronaći topli obrok, higijenske potrepštine te društvo koje im je nedostajalo. Ovaj boravak nije samo bio mjesto za osnovne potrebe, već i mjesto gdje su mogli osjetiti pripadnost i zajedništvo.

2. Stambena zajednica: Pružanjem smještaja beskućnicima u stambenoj zajednici doprinijeli smo smanjenju broja beskućnika na ulici, poboljšanju zdravstvenog statusa i kvalitete života u cjelini, kvalitetnijem izboru i provođenju slobodnog vremena te zadovoljenju osnovnih životnih potreba.

3. Inkluzija korisnika stambene zajednice u društvo: Kroz mentoriranje, savjetovanje i podršku te individualne planove naši stručni mentori pomogli su da korisnici prevladaju prepreke, ojačali njihove komunikacijske vještine te ih motivirali za uključivanje na tržište rada.

4. Individualno savjetovanje i informiranje: Kroz individualni rad i u suradnji sa Zavodom za socijalni rad pomogli smo u ostvarenju prava korisnika koji su postupno prevladali probleme i usmjerili se na aktivno traženje zaposlenja. Općenito pridonijeli smo promjeni njihovih životnih obrazaca.

5. isKORAK: Aktivnosti koje smo organizirali kroz isKORAK su kuglanje i jednodnevni izlet sa korisnicima na more. Ove aktivnosti pridonijele su društvenoj uključenosti, razvoju sportskog i zdravog natjecateljskog duha kroz kvalitetno provođenje slobodnog vremena te smanjenje stresa i anksioznosti povezanih s beskućništvom.

6. Grupe pomoći i samopomoći: Kroz grupnoterapijski rad korisnici su prošli radionice psihodijagnostike, savjetovanja, psihoedukacije i podrške. U radu sa stručnjakom bili su zadovoljavajuće aktivni, adekvatno su sudjelovali te su iskazivali interes za rad u grupi, iznosili su vlastite doživljaje i iskustva iz života.

Kroz sve dosadašnje projekte koje smo proveli, tako i kroz ovaj, svjedočili smo pomacima i pozitivnim promjenama koje se događaju kada se sustavno radi na poboljšanju usluga namijenjenih najugroženijim skupinama društva. Svaki uloženi resurs u ovakve projekte i programe ima višestruke dobrobiti jer svaki korak prema samostalnosti i integraciji u društvo ima neprocjenjivu vrijednost.

Hvala svima koji su podržali ovaj projekt i vjerovali u naše korisnike.

Projekt “I ti imaš dom” financira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.
Top userth-largeclosetagmap-markercalendarchevron-downphonefacebookbarsenvelopemobileinstagram