Udruga PET PLUS
18.05.2017
, , , , ,

Ekipa Terapijske zajednice PET PLUS nastupila na malonogometnom turniru u Velikoj Buni

Velika Buna, 13. svibnja – Udruga PET PLUS, kao nositelj Rehabilitacijskog programa REPRO PP, u suradnji s Udrugom mladih Velika Buna uspješno je organizirala Malonogometni turnir u Velikoj Buni. Posebnost ovog turnira je u tome što se natjecalo šest malonogometnih ekipa iz okolnih mjesta, od kojih je jedna sastavljena od korisnika terapijske zajednice bivših ovisnika. Na turniru su tako nastupile Udruga mladih Velika Buna, četiri malonogometna kluba: Buna, Šiljakovina, Kozjača i Novo Brdo te Terapijska zajednica PET PLUS. Iako je rezultat samih utakmica bio u drugom planu, jer su među ciljevima turnira bili senzibilizacija lokalne zajednice i javnosti, destigmatizacija i resocijalizacija bivših ovisnika, napomenut ćemo kako je turnir osvojila ekipa MNK Novog Brda.

Turnir je protekao u odličnoj atmosferi uz odaziv preko stotinjak gledatelja, a događaj su podržali i Ervin Kolarec, zamjenik gradonačenika Velike Gorice; Mira Davidović, predsjednica Udruge PET PLUS; Krešimir Ačkar, pročelnik Upravnog odjela za predškolski odgoj, školstvo i šport Velike Gorice i Ivan Rak, predsjednik Udruge mladih Velika Buna.

Ovaj malonogometni turnir samo je jedna u nizu aktivnosti u sklopu trogodišnjeg rehabilitacijskog projekta REPRO PP, koji je započeo je u studenome 2016. godine uz sufinanciranje Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Udruga PET PLUS iz Zagreba, osnivač Terapijske zajednice PET PLUS u Orlama, na ovome je projektu partner s Udrugom Institut iz Pule, koja je također posvetila svoj rad preventivnim programima i resocijalizaciji.

Glavne aktivnosti programa su radionice za osnaživanje ovisnika u terapijskoj zajednici koje vode dr.med.spec. Tvrtko Pervan i Josipa Gelo, klinički psiholog. Ovim radionicama se jačaju životne kompetencije korisnika terapijskih zajednica kako bi ih se uspješno pripremilo za izlazak iz zajednice i uključilo u svakodnevan život. Korisnici se dodatno educiraju s vještinama za jačanje konkurentnosti na tržištu rada, kao što su financijska pismenost i pisanje životopisa.

Voditelj terapijske zajednice PET PLUS iz Orla Tomislav Laginja održava motivacijske radionice za ulazak liječenih ovisnika u terapijske zajednice. Ove radionice se održavaju jednom mjesečno u Udruzi Institut u Puli. Već u prvoj polovici godine prisustvovalo im je dvadesetak korisnika, od kojih su neki u međuvremenu postali korisnici terapijske zajednice, ili su u fazi pripreme za ulazak.

Kako bi se primjeri dobre prakse širili, stručni timovi Udruga PET PLUS i Udruga Institut pripremaju međusobnu razmjenu, promotivne materijale i tribine te odlazak na 14. adiktološku konferenciju Alpe-Dunav-Jadran.

„Sportski susreti su važni za osnaživanje korisnika terapijskih zajednica, ali i za destigmatizaciju bivših ovisnika u javnosti. Ponosni smo što je ovaj turnir postigao upravo navedeno te naišao na prekrasno domaćinstvo sugrađana Velike Bune i okolnih mjesta“, istaknula je Mira Davidović, predsjednica Udruge PET PLUS iz Zagreba.

Top userth-largeclosetagmap-markercalendarchevron-downphonefacebookbarsenvelopemobileinstagram