Udruga PET PLUS
21.04.2022
,
, , , ,

Briga o životinjama u terapijske svrhe

Stoljećima životinje ljudima pružaju partnerstvo i bezuvjetnu ljubav. Osim zabave i opuštanja životinje imaju osobito vrijednu ulogu za osobe uključene u psihoterapijski proces. Kroz rad sa životinjama osobama se pruža prilika da razriješe unutarnje prepreke, mnoge konflikte i nesigurnosti stečene tijekom života. Uz brigu za životinje razvija se osjećaj odgovornosti, samokontrole i osobnog postignuća. Osobe uče različite vještine koje im služe u svakodnevnom životu.

Brinući se za životinju osobe osjećaju kontrolu, a zahvaljujući tomu raste samopoštovanje i vjera u sebe. Kroz vezu sa životinjama čovjek zadovoljava svoje osnovne potrebe za ljubavlju i sigurnošću. Čovjek uz životinje može puno naučiti o sebi, a kroz prisustvo životinja član grupe može biti potaknut na razgovor o vlastitim osjećajima, poimanju života i sl. Prihvaćajući odgovornost za drugo živo biće osobi se pruža prilika da barem djelomično uspostavi osjećaj vlastite vrijednosti.

Također, studije pokazuju kako interakcija sa životinjama smanjuje osjećaj agresije, depresije i tjeskobe te čini da se sudionici osjećaju sretnije i smirenije. Upravo iz tih razloga sve veći broj centara za rehabilitaciju ovisnosti pacijentima nude terapiju uz pomoć životinja koristeći širok spektar životinja poput mačaka, ptica, zečeva i konja. A naša terapijska zajednica PET PLUS prati taj korak.

 

Ptice uvijek pjevaju poslije oluje, zašto se i ljudi ne bi tako osjećali poslije neke njihove oluje? (Rose Kennedy)

Top userth-largeclosetagmap-markercalendarchevron-downphonefacebookbarsenvelopemobileinstagram