Udruga PET PLUS
09.03.2015
, , ,
, , , , , , , , , , ,

Uspješno proveden projekt educiranja i zapošljavanja bivših ovisnika

Udruga PET PLUS i patneri Zadruga PET PLUS i IRECOOP talijanska obrazovna institucija zajedno su održali završnu konferenciju vezanu za projekt Golden Valley – Zlatna dolina.

Predsjednica Udruge Mira Davidović kazala je kako je rad s ovisnicima započeo još početkom 2002. godine kada je pokrenuta Terapijska zajednica u Donjoj Bačugi, gdje se provodila terapija autogenim treningom, radnom terapijom, sportskim i kreativnim aktivnostima.
Cilj boravka u Zajednici od samih početaka bio je da ovisnici radom na sebi i radom u Zajednici prekinu dosadašnji način života. Živeći i radeći po novim modelima koje nisu imali prilike naučiti ranije, ostvaruju životni smisao, duhovni i fizički preobražaj te tako postaju osobe sposobne za zajedništvo, ljubav i smislen život, rekla je gđa Davidović.
Danas Udruga brine o 10 bivših ovisnika koji su smješteni u Stambenoj zajednici u Novom Zvečevu i pomaže im da se ponovo uključe u društvo te pronađu adekvatne poslove. Gđa Davidović rekla je kako je Udruga PET PLUS do sada provodila i još provodi brojne projekte, a trenutno je najaktivniji i najveći projekt Golden Valley – Zlatna dolina.
Projekt “Golden Valley – Zlatna dolina” vrijedan 137.000 eura, financiran iz socijalnih fondova Europske unije provodi se od 02.10.13 a traje do 01.04.15. godine, a cilj mu  je pomoći bivšim ovisnicima u resocijalizaciji i pronalaženju posla te poboljšanje kompetencija na tržištu rada. Cilj je bio obučiti 10 ovisnika za rad na strojevima u čemu je Udruga PET PLUS uspjela i obučila je 20 korisnika. Desetoro najzainteresiranijih zaposlilo se u Zadruzi PET PLUS koja proizvodi proizvode i suvenire od drveta.
U sklopu projekta prošle godine organiziran je put u Bolognu gdje je stručni tim s korisnicima projekta imao priliku prisustvovati edukaciji o Socijalnom poduzetništvu i radu u terapijskim zajednicama. Na brojnim primjerima dobre prakse koje smo vidjeli upoznali smo se s konkretnim radom, načinima i mogućnostima rekla je voditeljica projekta Andreja Radinger. Dodala je i da je zahvaljujući uspješnoj suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, Ministarstvom socijalne politike i mladih, Zatvorskim sustavom, Kaznionicom u Požegi, Zavodom za javno zdravstvo  i  partnerima projekta, nakon 18 mjeseci konačni cilj ispunjen i zahvalila se još jednom svima koji su sudjelovali.
Koordiinator projekta i upravitelj Socijalne zadruge PET PLUS gdin. Elvin Redžepović istaknuo je kako je projekt zadružnog poduzetništva krenuo na inicijativu Udruge i nekih  bivših korisnika. Rekao je kako se ovisnicima jako teško izboriti na tržištu rada za posao s kojim mogu voditi normalan i kvalitetan život. Rekao je i kako osim apsitencije i samog programa resocijalizacije imaju priliku ostvariti novi život i priliku da rade nešto konstruktivno i budu korisni.
Tako su svi zaposleni u Socijalnoj zadruzi PET PLUS čija je osnovna djelatnost prerada i obrada drveta, izrada suvenira i namještaja, dobili svoju novu priliku.
Margherita Dalla Casa iz tvrtke IRECOOP koja se bavi edukacijom na raznim područjima djelovanja a posebno na području edukacije iz Socijalnog poduzetništva, rekla je da dolaze iz regije u kojoj su socijalne zadruge vrlo važne i imaju jaku suradnju s okruzima u pružanju socijalnih usluga i pomaganju ljudima s raznim nedostatcima. Nadamo se da su naša iskustva pomogla Udruzi  i Socijalnoj zadruzi PET PLUS  i da su kod nas vidjeli kako to zapravo izgleda – istaknula  je.
Andrea Ascari iz tvrtke CEIS Formazione – suradnik IRECOOPA – koja se bavi marginaliziranim skupinama u koju spadaju ovisnici, beskućnici, osobe s dvojnim dijagnozama ali i psihički bolesnici i mnogi

drugi, rekao je, kako imaju veliko iskustvo i prate rad preko 1800 zadruga u Italiji a od toga 450 socijalnih zadruga kao što je naša.

Na kraju su svi zajedno zaključili kako je zajednička suradnja svih institucija, omogućila  edukaciju, zapošljavanje i pomoć pri zapošljavanju,  a sve s ciljem razbijanja predrasuda, prema danas marginaliziranim skupinama te poboljšanja njihovog statusa na tržištu rada.

 

 

Top userth-largeclosetagmap-markercalendarchevron-downphonefacebookbarsenvelopemobileinstagram