Udruga PET PLUS
30.03.2016
, ,

Studijsko putovanje u Italiju u sklopu projekta EDU VG PP PLUS

30.03.2016.

 

U sklopu projekta EDU VG PP PLUS stručni tim, nositelja projekta POU VG  i naš naš stručni tim posjetili su talijansku pokrajinu Emilia Romagna na sjeveru.
Tamo su obišli mnoge udruge, zadruge i zajednice te su vidjeli primjere dobre prakse za vođenje socijalnih poduzeća!
Italija je vodeća europska zemlja po razvoju socijalnog i zadružnog poduzetništva!!
Prvi oblici socijalnog poduzetništva javljaju se u Italiji kasnih 1980-ih  kao odgovor na nezadovoljene potrebe diskriminiraih i marginaliziranih ljudi, prije svega za uključivanjem na tržište rada, kao i u području pružanja usluga. Ove nove inicijative imale su za cilj služenje široj zajednici i stavljanje naglaska na zajednički, a ne osobni interes.

Socijalni poduzetnici u Italiji svojim zajednicama omogućuju pristup resursima (zgrade, oprema, usluge ili pak obnovljeni imidž zajednice) koji inače ne bi postojali. No najvažniji resurs koji socijalni poduzetnici stvaraju je socijalni kapital. Socijalni kapital predstavlja mrežu odnosa koja podupire ekonomska partnerstva i različite saveze. Socijalni poduzetnici rade na spajanju ljudi u partnerstva kako bi zajedničkim snagama odgovarali na probleme koji izgledaju nepremostivo kada bi ih svatko pokušao rješavati ponaosob. Rezultat ovog umrežavanja je neprocjenjiv i rijetko financijske prirode – ono predstavlja jaču zajednicu, sposobniju da se brine sama o sebi, povezanu povjerenjem i suradnjom.

Studijsko putovanje uvelike je pomoglo nositeljima projekta kako bi razvili program osposobljavanja odraslih za potrebe socijalnog poduzetništva, što će doprinijeti većem broju socijalno poduzetničkih inicijativa u Hrvatskoj i kako bi lakše osmislili novi program osposobljavanja za odrasle u Pučkom otvorenom učilištu Velika Gorica putem suvremenog načina učenja – e-learninga te napisali priručnik. Samim time Udruga PET PLUS dobila je predodžbu i ideje za umrežavanje i jačanje socijlnog poduzetništva na području RH kako bi jednostavnije riješila probleme socijalnog uključivanja marginaliziranih skupina u društvo te im pomogla da budu konkurentniji na tržištu rada i pomogla im prilikom zapošljavanja.

Top userth-largeclosetagmap-markercalendarchevron-downphonefacebookbarsenvelopemobileinstagram