Udruga PET PLUS
13.06.2009
,

Stambena zajednica PET PLUS

Stambena zajednica PET PLUS osnovana je 2009. godine kao inicijativa članova Udruge PET PLUS. Udruga je započela sa programom liječenja ovisnika još davne 2001. godine u terapijskoj zajednici u selu Donja Bačuga pored Petrinje. Stambena zajednica smještena je u Novom Zvečevu.

U zajednici se provodi program rehabilitacije i društvene reintegracije za osobe ovisne o opojnim drogama, alkoholu ili kocki. Program ima psihosocijalni karakter dok su vjerska i duhovna komponenta slobodno opredjeljenje svakog korisnika. Smještajni kapacitet zajednice je 10 muških osoba, što boravku u zajednici daje obiteljski a ne institucionalni karakter. Stambena zajednica smještena u Požeško- slavonskoj županiji oko 20 km od Požege.

Program oporavka u zajednici podijeljen je u 4 faze.

● Prva faza uključuje pripreme, prihvat korisnika u program te privikavanje na suživot i pravila ponašanja u zajednici

● Druga faza uključuje observaciju, izradu individualnog terapijskog plana te uključivanje korisnika u aktivno sudjelovanje na promjeni stavova, ponašanja, ovisničkih navika i dr.

● Treća faza podrazumijeva nastavak rada iz druge faze ali i postupno rješavanje obiteljskih i sličnih pitanja i problema.

● Četvrta faza ili faza djelomične resocijalizacije, uključuje intenzivniji kontakt sa vanjskim svjetom, odlaske na vikende, te povremene odlaske u grad. Susretanjem sa vanjskim svijetom nakon vremena izolacije u zajednici, korisnik vrednuje osobni napredak i druge promjene na osobnoj razini. U navedenoj fazi organiziramo postupak otpusta rehabilitiranog ovisnika, te izrađujemo plan podrške pri društvenoj integraciji.

Trajanje programa oporavka se određuje individualno ali možemo računati na oko 12 mjeseci.

U okviru programa psihosocijalne rehabilitacije stambena zajednica nudi sljedeće usluge:

1. Socijalni i savjetodavni rad: priprema, motiviranje i prikupljanje neophodne dokumentacije za ulazak u zajednicu, rad s obitelji korisnika. Povezivanje i suradnja sa relevantnim institucijama (Bolnice, Centri za socijalnu skrb, Zavodi za zapošljavanje i dr.)

2. Socijalna i psihosocijalna pomoć i podrška – socijalna terapija: individualna i grupna obrada, te izrada individualnog terapijskog plana. Individualna i grupna terapija – podrška pri rješavanju problema i kritičnih situacija i stručna pomoć u procesu oporavka

3. Radna terapija i radno-okupacijske aktivnosti – razvijanje radnih navika i odgovornosti, osposobljavanje za rad i usvajanje novih vještina i znanja, poticanje samoinicijative na svim poljima, organizirano provođenje slobodnog vremena, sportske, kulturne, zabavne i druge društvene aktivnosti. Prekvalifikacija i doškolovanje u sklopu nacionalnih programa za ovisnike.

4. Briga o zdravlju korisnika i organiziranje korištenja zdravstvenih usluga, te edukacija ovisnika radi prevencije recidiva i sprečavanja zaraznih bolesti.

5. Individualni i (prema mogućnosti) grupni rad sa obitelji korisnika.

 

Za prijem u Stambenu zajednicu „Novo Zvečevo“ možete se obratiti direktno u ured zajednice putem navedenih kontakata:

tel: 034 244 022, mob. 099 4420 180

Prethodna objava
Sljedeća objava
Top userth-largeclosetagmap-markercalendarchevron-downphonefacebookbarsenvelopemobileinstagram