Udruga PET PLUS
17.04.2020
,
, , , , ,

Ponašajne ovisnosti

Ponašajne ovisnosti

Piše: Tihana Vukasović, mag.paed.soc.

 

Razvoj zapadne civilizacije i moderno vrijeme sa sobom nosi nove načine zabave i trendove, nove stilove života koji podržavaju materijalističku filozofiju života i kreiraju nove sustave vrijednosti i zahtijevaju konstantno natjecanje i izdržljivost. Današnjim društvom dominira hedonistički stil života gdje je važna ugoda, makar i ona koja kratko traje. Upravo tu leži izazov modernog društva koje se suočava, ne samo s „klasičnim“ ovisnostima, već s raznim drugim oblicima čime je suzbijanje kompliciranije no ikad. U novije vrijeme sve se veći naglasak stavlja na ovisnička ponašanja.

Ponašajne ovisnosti razvijaju se jednako kao i ovisnosti o određenom sredstvu (droga, alkohol): neurotransmiteri i kemijski spojevi svaki put stimuliraju mozak kada se osoba upusti u ponašanja koja potiču ovisničke obrasce. Većina razumije ovisnost u odnosu na neko od spomenutih sredstava, ali koncept ponašajnih ovisnosti i dalje izaziva kontroverze. Unatoč brojnim pitanjima dokazano je da osoba može postati ovisna o raznim ponašanjima (kocka, seks, hrana, video igrice…). Iako se većina populacije može upustiti u ova ponašanja bez štetnih posljedica , ranjivi pojedinci aktiviraju nezdravu razinu participacije. Ponašajne ovisnosti ne razvijaju fizičku ovisnost kao što to čini heroin, ali pojedinci s ovom vrstom ovisnosti doživljavaju slične štetne posljedice te se kod njih može prepoznati simptom ustezanja kada prestanu sa štetnim ponašanjem. Posljedice uključuju probleme sa spavanjem, uznemirenost, razdražljivost i promjene u ličnosti. Kako bismo mogli prepoznati razliku između ovisničkog ponašanja, rizičnog ponašanja i ponašanja koje je uobičajeno i zdravo važno je da razumijemo proces ovisnosti i prepoznamo rizična ponašanja. Važno je prepoznati kada:

 

 • osoba većinu vremena provodi angažirajući se u određenom ponašanju, razmišlja o njemu i planira način angažiranja ili se oporavlja od posljedica tog ponašanja
 • se osoba upušta u ponašanje kako bi se lakše nosila sa teškim emocijama
 • nastavlja s ponašanjem unatoč psihofizičkim posljedicama
 • nije u mogućnosti prestati s ponašanjem unatoč pokušajima
 • zanemaruje posao, školu i obitelj, a rizično ponašanje se manifestira sve češće
 • se pojavljuje simptom ustezanja pri pokušaju prestanka
 • umanjuje ili skriva svoj problem

Promjena životnih okolnosti koja nam se trenutno događa izaziva anksioznost, strah, neizvjesnost i prisiljava nas da većinu vremena boravimo kod kuće. Spomenute emocije mogu nepogodno djelovati na, već osjetljive, pojedince koji iskazuju probleme u području ovisnosti općenito pa tako i specifično u području ponašajnih ovisnosti. Ponašanja koja većini populacije ispunjavaju vrijeme u ovoj situaciji i zabavljaju ih, onima koji su u riziku mogu još više produbiti problem i prouzročiti probleme kako u obiteljskom tako i u poslovnom svijetu.

U slučaju da znate nekoga kome je potrebna pomoć ili ste vi ta osoba možete se obratiti timu Udruge PET PLUS (https://petplus.hr/) koji će vas saslušati i pružiti pomoć u skladu s trenutnim mogućnostima.

 

 

 

 

 

 

Izvori:

 1. https://americanaddictioncenters.org/behavioral-addictions
 2. https://www.verywellmind.com/addictive-behaviors-4157291
 3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3164585/
 4. https://sbtreatment.com/behavioral-addictions/

 

Top userth-largeclosetagmap-markercalendarchevron-downphonefacebookbarsenvelopemobileinstagram